(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MULTIDISCIPLINARY STUDIES AND EDUCATION, 2026)
Maqolada globallashuv sharoitida tarjimonlik kasbining ijtimoiy-madaniy va iqtisodiy ahamiyati tahliliy nuqtai nazardan oʻrganilgan. 2020–2025-yillarga oid xalqaro va mahalliy ilmiy manbalar tahlili asosida xalqaro savdo, raqamli kommunikatsiya va madaniyatlararo aloqalarning rivojlanishi tarjima xizmatlariga boʻlgan talabni qanday oshirayotgani koʻrib chiqilgan. Tadqiqotda mashina tarjimasi (machine translation) va sunʼiy intellekt vositalarining tarjimon kasbiga taʼsiri, tarjimonning madaniyatlararo vositachi sifatidagi oʻrni hamda tarjimonlik kompetensiyasi va etik masʼuliyat masalalari muhokama qilingan. Maqolada Oʻzbekiston sharoitida tarjimon kasbining istiqbollari va kadrlar tayyorlash boʻyicha amaliy tavsiyalar ilgari surilgan.