KIBERXAVFSIZLIKNI TA’MINLASHDA SUN’IY INTELLEKT TEXNALOGIYALARIDAN FOYDALANISHNING HUQUQIY JIHATLARI (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MULTIDISCIPLINARY STUDIES AND EDUCATION, 2026)
Ushbu maqolada kiberxavfsizlikni ta’minlashda sun’iy intellekt texnologiyalaridan foydalanishning huquqiy jihatlari tahlil qilinadi. Zamonaviy sharoitda sun’iy intellekt tahdidlarni aniqlash va oldini olishda samarali vosita sifatida qo‘llanilayotgan bo‘lsa-da, uning faoliyati bir qator huquqiy muammolarni keltirib chiqarmoqda. Maqolada AI tizimlarining huquqiy maqomi, ma’lumotlar maxfiyligi va shaxsiy hayot daxlsizligi, algoritmik shaffoflik hamda javobgarlik masalalari o‘rganilgan. Shuningdek, xalqaro huquqiy tartibga solish tajribasi va O‘zbekiston Respublikasida ushbu yo‘nalishda normativ-huquqiy bazani shakllantirish zarurati yoritilgan. Tadqiqot natijasida sun’iy intellektdan kiberxavfsizlik sohasida xavfsiz va samarali foydalanishni ta’minlash uchun huquqiy mexanizmlarni takomillashtirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.