INGLIZ VA OʻZBEK TILLARIDAGI IDIOMALARNING TARJIMA ASPEKTLARI: LINGVOKULTUROLOGIK VA SEMANTIK EKVIVALENTLIK MUAMMOLARI (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MULTIDISCIPLINARY STUDIES AND EDUCATION, 2026)
Mazkur tadqiqot ingliz va oʻzbek tillaridagi idiomalarning tarjima aspektlarini lingvokulturologik hamda semantik ekvivalentlik nuqtai nazaridan oʻrganishga bagʻishlangan. Tadqiqotda frazeologik birliklarning milliy-madaniy xususiyatlari, ularning tarjima jarayonida transformatsiyaga uchrash sabablari hamda ekvivalentlik darajalari tahlil qilindi. Qiyosiy tahlil natijasida ingliz va oʻzbek tillaridagi idiomalarning maʻno jihatidan oʻxshashligi koʻplab hollarda ularning konseptual asoslari va madaniy kodlarining mos kelishini anglatmasligi aniqlandi. Shuningdek, idiomalarni tarjima qilishda toʻliq ekvivalentlik, qisman ekvivalentlik va ekvivalentsizlik holatlarining yuzaga kelish omillari yoritildi. Tadqiqot natijalari tarjimashunoslik, lingvokulturologiya va frazeologiya sohalaridagi nazariy qarashlarni boyitishga xizmat qiladi.